Общ преглед

Петото така наречено "Велико народно въстание" продължава в центъра на София.

То започна малко след 17 часа в Триъгълника на власта и бе организирано в днешния стотен ден на протеста, в който се иска оставката на правителството и главния прокурор. Движението по столичния булевард "Цар Освободител" е блокирано.

Още по темата
Николай Хаджигенов от "Отровното трио" посочи, че днес се отбелязват 100 дни вот на недоверие към правителството. Той допълни, че тази вечер заедно с българите на площада са четирима евродепутати, които ще говорят пред събралите се. Двама от тях са на място на протеста.

Един от тях бе независимият евродепутат от Хърватия Иван Синчич, който отбеляза, че корупцията не е само български, но и хърватски и като цяло европейски проблем и всеки европейски гражданин трябва да се бори с корупцията в своята страна, за да може да живее нормален живот.

Синчич заяви пред събралите се, че Европа вижда проблемите им, но уточни, че българите трябва да се справят с тях, защото това е българската държава. "Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно", заяви още той.

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг пък се обърна към хората на площада с думите, че корупцията им пречи да живеят в свобода и с истината и да следват идеалите, които са споделяли със семействата си. "Ако ни пречат - да се махат", призова той.

На този етап обстановката на протеста е спокойна, но има засилено полицейско присъствие.

На проявата има две паралелни трибуни. Студентите от Софийския университет дойдоха със своя озвучителна техника и свои оратори около 18:30 ч. Пред президентството е и пунктът на т.н. "Отровно трио", съобщава БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар