Снимка: БГНЕС

Епидемичните взривове от коронавирус в определени региони ще достигат критично ниво, прогнозира бившият здравен министър Мими Виткова в интервю пред БНР.

По думите й е трудно човек да каже, че настоящите мерки са логични.

Още по темата
"Вярно е, че целият свят в първия период на вируса преекспонира мерките, защото нямаше опит, но вече има достатъчно натрупан опит и ми се струва, че сегашната успокоителна управленска позиция не е най-адекватна, защото ние виждаме, че Германия при 50 заболели на 100 хиляди население и над тази цифра, готви мерки за локално ограничаване на придвижването, т.е. само в тези региони, където се наблюдава тази висока заболеваемост", посочи Виткова.

Според нея нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат властите.

"Ние виждаме, че редица страни са готови всеки миг да извадят определени класове от възрастовата група от 5-6 клас нагоре, да преминат на дистанционно обучение изцяло", допълни Виткова.

Според нея в обществото има една успокоение, което може да ни доведе до ситуация, в която кадрово системата да започне да издиша и то не толкова като брой на болнични легла.

"Епидемичните взривове в определени региони ще достигат критично ниво, където тяхното овладяване ще бъде трудно или дори невъзможно", изрази мнение бившият здравен министър.

По думите на д-р Виткова трябва да се потърси отговор на основен въпрос - здравната система елемент ли е от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

"Докато не отговорим на този въпрос, ние няма да можем да пренасочим кадри и няма да можем да покрием онези огромни дефицити, които, ако темпът на нарастване на заболеваемостта продължи със същия ръст, ще се озовем много скоро в критични моменти, където нещата ще станат много трудни за овладяване", подчерта д-р Мими Виткова.

Тя подчерта, че трябва да носим маски, а оспорването на този модел поведение не е в полза на обществото в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase