Снимка: БГНЕС
Когато започна тази епидемия, казахме, че обществото ще спечелим тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, се вижда, че дисциплината ни не е добра. Има тенденция на покачване на заболелите. Хубавото е, че все още здравната система има достатъчен брой легла в национален мащаб. Но в отделни области вече се затрудняват, заяви здравният министър Костадин Ангелов.
 
"Българите сме разумни хора, най-важната мярка е носенето на маски на закрито, дистанция, проветряване на затворени посещения. Тъй като наблюдаваме неспазване на мерките, ние ще завишим контрола. Той ще е несамо ежедневен, но и през нощта, където има големи групи от хора - молове, нощни заведения и клубове", каза министърът и допълни, че в социалните мрежи е пълно със снимки на млади хора, които не спазват мерки. 
 
Към 14 октомври има 19% заетост на леглата за пациенти без нужда от интензивна грижа и 6% заетост на леглата в интензивните отделения.
 
Министърът призова да не се пътува излишно до две области - Благоевград и Търговище, където заболеваемостта е 120 души на 100 000.
 
"Излишното пътуване до там би довело до разпространяване на болестта и сред другите области", каза проф. Ангелов.
 
В Северозападна България вирусът е най-слабо разпространен. 
 
"Епидемичната ситуацията в Европа за 14-дневен период, въпреки сериозният ръст в България, показва, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни нарежда на 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици", заяви доц. Ангел Кунчев.
 
Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase