Снимка: БГНЕС
Отчетен е ръст в броят на обявите за работа. През август ръстът е бил с 10%, а положителната тенденция продължава. Очаква се през следващите два-три месеца картината да се изясни. За момента прогнозата е по-скоро оптимистична, отколкото песимистична, каза пред БНР Светлозар Петров, управител на платформата Job Tiger.
 
"Като цяло икономиката като че ли преодоля първоначалния шок от медицинската криза", коментира Петров. 
 
"Голяма част от производствените предприятия, след като известно време не работеха или работеха с намален капацитет, сега имат страшно много поръчки, които трябва да наваксват, така че работят на пълни обороти. Изглежда, че има някакъв подем."
 
"В световен мащаб обаче не се знае доколко и в какъв обем ще се запазят поръчките", уточни Петров. Той смята, че след като през пролетта и лятото работодателите са стиснали зъби, "тепърва предстои да видим нашата икономика в България колко ще бъде засегната".
 
"Пазарът е в едно очакване, но в добра ситуация, броят на обявите за работа е само един измерител", допълни Светлозар Петров.
 
Има доста компании, производствени и в аутсорсинга, които търсят хора, за да изпълнят всички налични поръчки.
 
"Същевременно пък някои от мултинационалните намаляват бройките в някои по-засегнати държави, на хората, които работят за тях, увеличават ги в България. Неизбежно ще има някои, които ще намалят в България, увеличавайки някъде другаде. Това са явления, които наблюдавахме и в предната криза 2008-2010 година."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase