Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите или не, партията няма да управлява и лидерът й няма да бъде повече премиер. Това прогнозира доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология” във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия.

"В европейската политика редовно първата политическа сила отива в опозиция, защото не може да състави правителство. В този смисъл символното значение на победа на изборите никой не може да го отрече, но ако нямаш партньори, отиваш в опозиция, все едно си загубил изборите. Бързият поглед към данните в момента е, че има промени, които тепърва ще се развиват", коментира той пред БНР.

По думите му кризата вече има много по-големи размери, отколкото преди два месеца, когато избухна взрив на възмущение от конкретни събития.

"Не сме толкова неопитни вече ние, българските граждани, че да не знаем какво следва, когато има протести на улицата и толкова непопулярен парламент", каза Малинов.

Той посочи, че огромно мнозинство от гражданите смята, че този парламент е непълно изчерпан и трябва да се отиде на предсрочни избори. Това се вижда по изключително ниското доверие, заяви политологът, според когото опозицията ще продължи да проваля кворума в Народното събрание, а поддържането му ще зависи само от дисциплината на управляващите.

Правителството е в режим на оцеляване, категоричен е Светослав Малинов.

"Има ресурс да оцелее, но когато едно правителство, особено в тежка ситуация за страната ни и международна сложна ситуация, режимът на оцеляване е пагубен за гражданите. В момента не можем да си позволим правителство в режим на оцеляване", смята той.

Логиката отвъд протестите и партийната логика според Малинов е да се отиде на предсрочни избори, защото в момента "нестабилността на държавата фактически се прехвърля като отговорност на ГЕРБ, а не на протестиращите". В това доц. Малинов вижда част от голямата промяна в сравнение със ситуацията отпреди два месеца.

Отношението към Борисов и партия ГЕРБ на европейско ниво е променено и това вече не може да се скрие, посочи още Светослав Малинов.

"В момента не можем да очакваме Европейският съюз да решава наш проблем, свързан с предсрочни избори и оставка на правителството - това е обидно за нас, но можем да сме сигурни, че илюзии няма никой", коментира той. По думите му, ако нещо зависеше отвън, ние щяхме вече да имаме напълно завършена съдебна реформа.

"След всичките тия години, след всичките тия критични доклади, всичко опира до политическата воля в България. Нея я няма и Европейският съюз просто вдига рамене. Може на някои да им се струва, че Европейският съюз е много силен, много централизиран, но всички знаем, че това не е така и от основно значение за качеството на нашия живот е българското правителство, а не европейската бюрокрация", коментира Светослав Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

гост

преди 3 години

Ако тиквата реши да флшифицира всичко като Лукашенко и си надпише 1 милион мъртви души ... мож мож.

77

Анонимен

преди 3 години

По едно последно проучване, което няма да ви го покажат по нито една телевизия, ГЕРБ, хващат под 8%, не знам за какво спечелване говорите.

76

Бай оня

преди 3 години

В затвора няа ли да ходи мутрята

fallback