Снимка: БГНЕС

Незабавни и безусловни оставки на правителството и главния прокурор, служебен кабинет, честни избори, ново доверие. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в коментар на продължаващата протестна ситуация у нас и началото на новата пленарна сесия утре.

Радев подчерта, че за първи път сънародниците ни зад граница са изключително консолидирани в исканията за оставка. Според него именно тези протести са истинският, обществен вот на недоверие към правителството.

Не може проваленото управление на Борисов изобщо да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява, да определя бъдещето на страната. Цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова Конституция, смята президентът.

Според него българите независимо от различните си политически убеждения са единни в решимостта си да отстранят тази власт, "която се превърна в символ на корупцията и на застоя".

Това управление приключи морално и час по-скоро е важно да приключи формално, всичко друго е агония и подклажда още повече гнева на хората, заяви още Радев.

Най-важното за управляващите и за народните представители е, когато оставката стана факт, а тя е неизбежна, те в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет, призова държавният глава.

Хората протестират и искат оставката на това управление, за да се сложи край на режима "Борисов", а не този режим да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да е нищо друго освен марионетка на сегашния, аргументира се президентът.

По думите му експертен кабинет ще бъде измама за очакванията на българите.

Радев подчерта, че има готов вариант за Конституция, но докато не види оставки, няма да се въвлича в този дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase