Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Хиляди българи отново са по улиците в центъра на София, отбелязвайки три седмици протести с призив за оставка на консервативното правителство на премиера Бойко Борисов. Така започва публикация на агенция Франс прес, отразяваща събитията в страната ни.

"Надяваме се Европа да ни чуе и да ни помогне" – извежда публикацията като акцент призива на един от протестиращите, предава БГНЕС.

Над 5 000 развяват българския трикольор. Стотици от тях до късни часове маршируват по натоварени булеварди в центъра на града – от сградите на правителството до парламента и едно от най-натоварените в центъра на София кръстовища на Орлов мост, като ефективно блокират целия трафик.

Oще по темата

По-малки протести се провеждат в няколко други градове в страната, но, според анализаторите, броят на демонстрантите не е успял да отговори на призива на организаторите за национална мобилизация срещу Борисов.

 "Не искаме да емигрираме, искаме да останем в България и вече не можем да се примиряваме с правителство, състоящо се от некомпетентни марионетки. Ще продължим натиска, докато нещо не се промени. Надяваме се Европа да ни чуе и да ни помогне", казва 18-годишният Димитър Иванов за АФП.

Третият мандат на Борисов предстои да изтече през март 2021 г. и той смята да го изкара докрай.

Относно началото на протестите, репортажът припомня нахлуването на прокуратурата в офисите на подкрепяния от социалистите президент Румен Радев, откровен критик на Борисов, както и инцидентите, показващи "протекционистката политика на правителството срещу мощни олигарси, които доведоха обществения гняв до точка на кипене".

"Тринадесет години след присъединяването си към ЕС като най-бедната му страна, България все още остава най-корумпираната държава-членка на блока, според индекса на възприемане на корупцията на "Transparency International", завършва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

213

Мен

преди 3 години

5000 хиляди. Това за всичките 20 дни на протест ли ги събрахте, че аз виждам по около 100тина човека айде да са 200и с тези от другите градове и за 20 дни стават около 5000. Браво на сайта отразява реално.

212

Анонимен

преди 3 години

Бутик Болшевик е загазил! Няма доставка на нов червен плат за тениски.

211

Анонимен

преди 3 години

Протестиращите да вземат да отидат на море и да спрат да ни занимават с болшевишките си небивалици!

fallback