Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов вече е в "Златни пясъци", където разгледа новата пречиствателна станция в курорта.

Тя ще поеме целия обем отпадъчни води в района, което ще гарантира чистотата на морето, става ясно от профила му в социалната мрежа.

Още по темата
Реконструкцията на обекта струва над 37 млн. лв., като 24 млн. лв. от тях са европейско финансиране.

Пречиствателната станция ще обслужва 72 122 души през летните месеци и 18 000 през зимния период.

В същото време строителството на АМ "Хемус" и "Балкански поток" върви с много добри темпове.

Реализирането на тези инфраструктурни проекти ще даде голям тласък на бизснеса и туризма в цяла Северна България, отбеляза по-рано Борисов при обиколката си.

"Това сме направили. Магистрала "Хемус" върви, даже огромни отсечки вече са на асфалт, археология се разкрива, а навсякъде по газопроводите се работи на пълни обороти", посочи министър-председателят.

Тази огромна пречиствателна станция е последната, с която прочистваме абсолютно всичко. Сега по цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции, което е добре за туризма, за бизнеса, за хората, заяви още премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Изграждането на пречиствателната станция започва през февруари 2017 г. Срокът за изпълнение, който има два етапа, е до края на 2021 г.

Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г.

Вторият етап се изпълнява в момента. Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в "Златни пясъци" са завършени.

В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase