Снимка: БГНЕС
fallback

Увеличаването на броя на новозаразените с коронавирус е очаквано. Мерките се вдигнаха, хората се отпуснаха и контактите станаха повече. Това обясни пред bTV доц. Любомира Николаева, заввеждаща лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя обясни, че респираторните вируси обикновено отслабват през лятото, но това се очаква при вече познатите заболявания. Доц. Николаева смята, че коронавирусът е нов патоген за хората, но заразата вече се лекува по-добре. 
 
Тя коментира и теорията професионални спортисти да бъдат по-уязвими пред COVID-19, тъй като организма им често се поставя в стресови ситуации, които нарушават имунитета.
Oще по темата
 
Доц. Николаева изтъкна, че има случаи, при които пациенти са заразени с COVID-19 и още едно или две заболявания - т. нар. смесена инфекция. 
 
"Аз съм привърженик на ваксините и смятам, че няма здравомислещ човек, който за застане твърдо срещу тях. Когато дойде времето за ваксина за грип - септември, октомври горещо препоръчвам да се направи", категорична е тя. 
 
Доц. Николаева е на мнение, че повечето направени PCR тестове помагат за по-доброто проследяване на заболеваемостта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

До 20

преди 3 години

Как се надуват цифри? Примерно цифрата 1 как я надуваш? Ако беше число е ясно, но да надуваш цифра...

21

Анонимен

преди 3 години

Всъщност процентът на заразените в тестваните не носи към момента някаква важна информация. Важен е темпът на нарастване на заразените и починалите, общия им брой, броя на възстановилите се и броя на активните случаи. Броя на тестовете би имал смисъл при силно дифузно разпространение на епидемията или при много малко тестове спрямо броя на заразените, което засега го няма в България.

20

Анонимен

преди 3 години

Всъщност единственото важно и обективно число /не цифра/ е процент установени случаи от брой изследвани. Голият брой нови случаи на никого нищо не казва. Но нали така е по-удобно - да надуваме цифри /не числа/ по отчетите, че да изкрънкаме още нещо от Европа - така си го правим.

fallback