Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase