Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, които предвиждат Държавната комисия по хазарта да стане специализиран орган към Министерския съвет.

Председателят на новия специализиран орган ще може еднолично да издава и отнема лицензи за хазартна дейност и ще осъществява контрол.

Още по темата
В началото на дебатите председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов обяви, че ще предложи между първо и второ четене 10% от средствата от хазарт да отиват за култура.

Първоначалният вариант на промените предвиждаше тези 10% да отпаднат и това доведе до остри реакции сред културните дейци.

БСП също ще направи предложения в тази посока, тъй като според Иван Ченчев, културата има сериозна нужда от средства, предаде БНР.

Съпартиецът му Румен Гечев обаче се обърна към ГЕРБ и обясни на депутатите от управляващата партия, че предложенията им за структурни промени и за еднолични правомощия на председателя на комисията са неприемливи:

"Нашият сравнителен анализ на законите на страните членки на ЕС показва обратното - няма нито една страна членка на ЕС, където има някакъв цар на хазарта, назначаван от който и да било, да управлява хазарта. Вие шегувате ли се с българския парламент?! Никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате! Това е уникално. Вие сега ще улесните корупционерите. Ще им сложите само един човек, който ще е някакъв извънземен".

Отхвърлени бяха предложенията на НФСБ - казина и игрални зали да има само в хотелите с категория 5 звезди и в големите курорти.


 

Коментари Напиши коментар

30

АМИ , ПРАВИЛНО!

преди 2 години

ХАЗАРТА В БЪЛГАРИЯ --ТРЯБВА ДА Е ЗА ДОБРОТО НА НАРОДА...НЕ ЗА РАЗНИ "КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧЕРЕПИ"...ХА,ХА,ХАААААААААА..СЛАВА НА ГЕРБ И ПАТРИОТИТЕ!

29

Лили Барута

преди 2 години

Нищо в БГ не е по важно от келепира и далаверата...Няколкото Молла тук и там не са мерило за икономиката в БГ Поздравявам кака Кармен която знае от къде иде злото!

28

Анонимен

преди 2 години

До хахахахаТи като искаш султан се премести в Турция.