Снимка: БГНЕС

Игрални зали и казина в България да може да има само в курортите, 5-звездните хотели и граничните зони. Това е предложението за промени в Закона за хазарта, внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Според неговото искане хазарт ще може да се играе само в някои курорти в България - Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Международния младежки център в Приморско, Пампорово, Боровец и Банско и то само в хотели с категория пет звезди.

Такива обекти се допускат и в други населени места, стига те да са разположени на поне 20 километра от гранични пунктове - пътни, жп, морски и речни. В мотивите към промените в закона е посочено, че целта им е да се ограничи хазартната зависимост.

Според депутатите от НФСБ хората, които страдат от нея, са изложени на риск да загубят спестяванията си и да извършат престъпления като убийства, самоубийство, кражби, грабежи, подправяне на чекове, злоупотреби с пари.

Посочва се, че хазартната зависимост често започва с приемливо социално и за забавление залагане, развива се във времето и често се стига до пристрастяване и патологично разстройство.

Сега идеята на Симеонов е игралните зали и казината извън посочените в законопроекта зони да могат да работят до края на 2025 година.

Целта на гратисния период е приходите в бюджета от тази дейност да намаляват плавно, да няма съдебни претенции за причинени вреди, да се ограничи възможността за появата на нелегални места за залагане.

Според Симеонов като ограниченията влязат в сила от 2025 година, пристрастените по-плавно биха преодолели своята зависимост.

Коментари Напиши коментар

16

Миро

преди 2 години

Аз съм За!

15

,,,

преди 2 години

Хубава поправка в закона, но малко късно. Със сигурност не е случайно. Доста човешки съдби промениха, докато си изперат и натрупат още пари. Следващите са бързите кредити.

14

Щерю

преди 2 години

Няма обществена рулетка, която да не е манипулирана, чрез изкуствен интелект в полза на Казиното...