Снимка: БГНЕС

Безплатни чадъри и шезлонги обеща държавата за летния сезон на 2020 година като мярка за възстановяване на туризма, засегнат от коронакризата. Кога ще започне той обаче е най-голямата въпросителна, като засега оптимистичният вариант е 1 юли.

За сезона ще се ползват и ваучери за почивка с акцент в подпомагането на туризма. Подробности ще бъдат дадени в следващите дни, но със сигурност ще се предоставят на хора, платили данъци и осигуровки, и за ученици.

За момента ДДС за туризма остава 20%, въпреки че в коалицията няма единно мнение за размера на данъка.

Ресторанти, басейни, музеи на открито

Минимум 1,5 метра пък трябва да бъде разстоянието между масите в откритите площи на ресторанти, кафе сладкарници и питейни заведения, които отварят от утре. Разписани са строги мерки за дезинфекция, обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

Плувните басейни, за които от вчера беше разрешена работа, трябва да слагат чадъри на поне 5 метра разстояние.

С новата заповед от днес се допускат и посещенията на музеи на открито при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Строителство

За тази година ще се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни. Именно в ускоряването на големи инфраструктурни обекти държавата вижда един от начините да разреши проблема с безработицата, стана ясно след Коалиционния съвет днес. Обмисля се отново да има подновяване на програмата за саниране, но с поне 30% участие на етажната собственост в разходите.

Спортът

Правителството е готово да приложи всички практики за националните първенства, според схемите в други държави. Ще се насърчава обаче индивидуалният спорт на открито при спазване на мерките за защита и дистанция.

Ясли и детски градини

Правителството ще изчака края на тази седмица и епидемичните данни, за да прецени отварянето на детските градини и яслите. Обсъжда се кои да бъдат отворени и евентуално персоналът, който работи там, да е по-млад, за да се генерира по-малко риск.

Отварянето на кината и тетрите
също ще зависи от хода на заболяването. При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях.

Образование

12 дни по-късно от първоначално обявените дати ще се проведат матурите, в които ще бъдат включени по-малко теми. Получаването на свидетелство за завършено образование ще се забави само с 4 дни, за да нямат проблеми завършващите с кандидатстването. Балове на този етап няма да се провеждат.

Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по български език и на 17 юни по математика. Изпитът по английски език няма да се провежда.

По български език и литература няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и с "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Заточеници" на Яворов, "По жицата" на Йовков и "По жътва" на Елин Пелин. По математика няма да има задачи, свързани с неравенства и успоредни.

Няма да се удължава учебната година за нито един от класовете. Освен матурите за 7 и 12 клас, присъствено ще се проведат и изпитите за професионално оценяване. Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.

До средата на месеца ще има яснота и от университетите как ще приключи учебната година за студентите и как ще се проведат изпитите за кандидат-студентите.

Транспортът

Контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове в България преустановяват дейността си от полунощ.

"Синя" и "Зелена" зона в София ще бъдат възстановени от 7 май, четвъртък. Поетапно ще започне и нормализирането на графика на градския транспорт. Засега остава намаленото работно време - вечерно време съответно до 22 и 22:30 за крайградските линии и метрото.

Днес правителството внесе в деловодството на НС поправките в Закона за здравето, който урежда мерките след прекратяването на извънредното положение. Очаква се депутатите да се съберат в петък, за да ги гласуват на първо четене.

Целта е предпазните мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса да останат в сила и след изтичане на извънредното положение на 13 май.

Правилата за карантина ще останат, докато прецени здравният министър. Запазва се и 14-дневната изолация за влезлите в страната.

Социално-икономическите мерки, които бяха въведени заради COVID-кризата, ще са в сила два месеца след края на извънредното положение, а някои - и до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase