Снимка:

От над 2000 работещи в най-голямата спешна болница у нас "Пирогов“ заразени с коронавирус са 48 медици.

"Общо целият персонал са 48 наши колеги. От тях 17 са наши колеги, но не всички са от хирургията. 7 от хирургията, а останалите от други структури", обясни директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Една част от медиците са се заразили при изпълняване на служебния си дълг – помагайки на хора в спешното отделение. Причината според професор Балтов е в това, че голяма част от пациентите не са имали ясни симптоми на COVID-19 инфекция.

"Но когато смяташ, че на този пациент му няма нищо, той е с болки в корема, за съжаление, имаме два случая, които са заразени", допълни Балтов пред Bulgaria ON AIR.

20 медици от работещите в "Пирогов“ са с коронавирус, но не се заразили на работното място. На фона на това броят на заразените спешни медици се увеличава. Работещите в Спешна помощ настояват да ходят на адрес с предпазно облекло и да бъдат тествани всяка седмица.

Спешните медици алармират още, че много често пациенти с коронавирус се оказват в отделения, в които не им е мястото и има опасност от разпространение на заразата. По данни на Оперативния щаб броят на заразените медици у нас е близо 200.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase