Снимка: БГНЕС

Въпреки че времето захладня и все още не са ясни всички изисквания на контролните институции, собствениците на кафенета и ресторанти на открито вече подготвят обектите си.

Още по темата
Извършва се сериозна дезинфекция на санитарните части, помещенията за приготвяне на храна, мокрите барове, маси, столове, дори и сенниците. Повечето от собствениците признават, че тръгват към отварянето на заведенията предпазливо, на патерици, предаде БНР след репортерски проверки в Банско и Сандански. Не толкова заради ограниченията и спазването на мерките, колкото заради липсата на туристи.

Разчитат местните жители да преодолеят страха от заразата и да размразят потребността от социални контакти.

"Имаме готовност да отворим. Чакаме разпоредбите от Агенцията по храните. Няма да има проблем да отворят градините на зеведенията. Ще стартираме с по-малък брой персонал, отколкото, ако е нормално. Ситуацията все пак е несигурна и може да се промени след седмица", казва Иван Александров, стопанин на едно от най- посещаваните централни заведения в Банско.

Александров уточни, че 80% от оборота на заведението му обикновено е от туристи, които сега не може да очаква. Той изрази надежда до края на лятото бизнесът да влезе в нормален ритъм.

Това, че разходите първоначално ще надхвърлят очакваните приходи, разбира и местната власт в Банско. Затова няма да възстанови наемите и такса тротоарно право. Но контролът ще е безкомпромисен, категоричен е кметът Иван Кадев.

"Издали сме заповеди - от общинската администрация, съгласувано с Общинския съвет - и сме освободили от такси за наеми и тротоарно право всички хора, заети в ресторантьорския бранш. Това остава в срок от един месец след отпадането на извънредното положение. Кога ще отпадне то, зависи от разпореждането на Министерството на здравеопазването. Що се отнася до спазването на противоепидемичните мерки, убеден съм, че всеки собственик ще положи усилия това да се случи. Много е важно да се слагат маски от персонала, който обслужва клиентите. Контролът ще осъществява БАБХ и РЗИ, съвместно с екипи на полицията. С нашите сили и средства също ще осъществяваме контрол", каза Кадев.

Жителите на община Сандански се радват най-много на отварянето на плувните басейни - заради децата и в името на спорта. Местната власт обаче не е категорична, че ще остави в сила заповедта за отпадането на наемите и таксите на зеведенията, признава кметът Атанас Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase