Снимка: БГНЕС

След 6-ти май ще направим поредната крачка за връщането си към нормален живот - заведенията на открито ще могат да отворят, но спазвайки строги мерки. Разстоянието между масите трябва да е не по-малко от 2 метра, а на една маса могат да сядат до четирима души или членове на едно семейство. Масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки клиент, а персоналът задължително трябва да е с предпазна маска, дори и на открито. В заведенията задължително трябва да има и диспенкъри с дезинфектанти, които да се ползват от клиенти.

Някои собственици на ресторанти са готови да започнат работа веднага, след като получат разрешение за това.

Според решението на правителството и Националният оперативен щаб първо ще отворят само част от заведенията-тези на открито и с летни тераси. Това ще става при ясни правила,които вече прилагат и други държави.

„Дали на 10 квадрата- 4 човека, дали ако е семейство на една маса.Това допълнително ще бъде описано,за да могат хората да го изпълняват. И всяко едно от тези неща важи до момента, до който се спазва. Ако не, отменяме заповедта”, предупреди премиерът Бойко Борисов.

Ирена Маркова от 4 години има семеен ресторант в Бургас. С лятна градина. Има готовност да отвори, въпреки че е наясно, че ще работи на 50 % от възможностите. Иска още яснота.

„Ако имам резервация от 6 и повече души, а трябва да ги настанявам на двойки или на четворки, това са реални загуби за мен”, пресмята Ирена Маркова пред NOVA.

Защото изискването е за разстояние между масите. Другото притеснение идвало и от ограничението да се използват само летните градини.

„При едно лошо време и дъжд и при направена от вас резервация, аз ще имам ли или няма да имам възможност да ви преместя във вътрешните си помещения, където пак ще ви осигуря минимално разстояние между масите”, чуди се още Маркова.

Премиерът увери, че още днес заповедта ще бъде изготвена.

„То няма как да се опишат всички възможни ситуации, тъй като те са стотици видове, но ще дадем основните правила”, обясни доц. Ангел Кунчев.

И ръководителят на Националният оперативен щаб припомни, че отново разхлабването на мярката е при спазване физическа дистанция, дезинфекция и защитни средства за персонала.

Предвид сериозните загуби до момента и предстоящите месеци с ограничения ресторантьорите предлагат да се обмисли намаляване ДДС-то на храните като цяло на 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase