Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: архив, БГНЕС

63 са новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа. Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

25 от тях са приети в болници.

Така общият брой на положителните проби става 1234 случая.

Увеличението е с 5,4% в сравнение с предходното денонощие.

В София има 16 нови случая. Във ВМА - 2, Пирогов - 2, "Св. Анна" - 1, ИСУЛ - 1. Амбулаторните са 10.

Още по темата

Във Видин има 7 установени лица. Благоевград - 5, Бургас - 4, Кюстендил - 3, Стара Загора - 3, Силистра - 2, Пазарджик, Перник, Пловдив и Ямбол - по един.

Два нови случая на заразени деца - в Плевен, момче на 4 години и в София, момиче на 12 години. Те са с лека симптоматика и не са в болница.

197 са излекуваните до момента. Четирима нови са излекуваните. Сред тях е и мъж, който е бил интубиран 38 дни в „Пирогов“.

Двама са починалите за денонощието /мъж на 95 години и жена на 73, с придружаващи заболявания, за които беше съобщено в края на вчерашния ден/.

6 са новите случаи на заразени сред медицинския персонал.  Така общият им брой става 135, което е 11% от всички заразени.

Активни в страната са общо 983 случая.  285 са в болници, а 41 са в интензивни отделения.

Няма препоръка към болниците да изискват тест за коронавирус от пациенти, които постъпват за друг вид лечение, каза още професор Мутафчийски.

От щаба увериха, че има достатъчно предпазни средства за медицинския персонал и при нужда те ще бъдат предоставени на болниците.

"Наличието на респиратори говори за готовността на една болница да се справи с тежките случаи. Имаше областни болници, в които бяха закрити дори инфекциозните отделения, на други места бяха в трагично състояние. За два месеца успя да се мобилизира здравната система за това България да има около 7400 легла, както и към тях да има 1400 легла за интензивно лечение. В самото началото на болестта имахме една лаборатория, а сега имаме 18", допълни ген. Мутафчийски.

Той коментира и трансплантациите в България в условията на пандемията COVID-19 и каза, че от три месеца трансплантации в България не са правени, тъй като при този вид операции се потиска имунната система на пациента, а това може да се окаже фатално. Той посочи, че трансплантациите са спрени и в други страни, например във Франция, където се извършват трансплантации само на пациенти, които са с пряка опасност за живота.

В България за последните три месеца не е имало такива случаи, каза още професор Мутафчийски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase