Той е д-р Стоян Караиванов и е един от лекарите в отделението по нефрология и интензивна медицина към университетската болница в Берлин

Тя е д-р Варта Шопова, лекар-специализант по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ Пазарджик.

Още по темата

Двамата са на първа линия в битката с коронавируса, макар и в две болници на хиляди километри един от друг.

"Актуалната ситуация означава допълнително натоварване на персонала в болницата. Това натоварване се очаква да продължи за около 3-4 месеца", обяснява д-р Караиванов.

Това допълнително натоварване на медиците се отразява на личния им живот, но той казва, че болницата подкрепя. Дори лекарите, които имат малки деца, може да се възползват от детска градина за малчуганите в събота и неделя.

Д-р Шопова признава, че медиците също са се страхували от неизвестното, но не след дълго са го преодоляли.

"Страхът е породен от неизвестността, така че и ние изпитваме известен дискомфорт, който се превръща в любопитство и предизвикателство", казва тя.

Макар че са в две много различни лечебни заведения, и двамата смятат, че болниците им са подготвени за ситуацията.

В България обаче липсват много реаниматори, което усложнява ситуацията.

След като коронавирусът бъде победен, д-р Караиванов смята, че ще останат някои ограничения за известно време - за пътуването в чужбина, за концерти, спортни прояви.

"Това, което ще съпътства обществения живот е, че съвсем нормално ще стане носенето на маска по време на пазаруване, или в градския транспорт", смята той.

Д-р Шопова от своя страна зове българите да бъдат съзнателни и отговорни, защото битката с COVID-19 ще е тежка, дълга и продължителна.

Какво апелираха двамата политиците и хората - вижте във видеото на DW.

.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase