Снимка: БГНЕС
Всяка четвъртък вечер британците излизат по прозорците или пред домовете си, за да ръкопляскат на всички здравни работници като знак на съпричастност и подкрепа. 
 
Д-р Теменужка Влахова е сред медиците на първа линия в борбата с коронавируса на Острова. Тя признава, че подкрепата на хората й дава кураж в борбата със заразата. 
 
"Вчера аз отидох в магазина и нямаше хляб. Една жена пред мен точно купи последния. Когато аз казат "има ли още хляб" и магазинерът каза "не, съжалявам", жената се обърна и видя, че аз съм с униформа и даде хляба си на мен", разказа българката в ефира на bTV. 
 
Британците се гордеят с напълно безплатното си здравеопазване, но се оказа, че то е неподготвено за мащаба на COVID-19. 
 
"До средата на март месец имаше затишие. Ние знаехме, че има коронавирус в Англия, но в същото време не виждахме случаите, които се случваха в Италия, в Китай и си мислехме, че нашата здравна система е достатъчно стабилна да устои. Мислехме си, че населението е достатъчно здраво да устои, защото то е добре ваксинирано. Но в момента забелязваме леко разклащане на основите и първият сигнал за това беше недостигът на защитно облекло за всеки един медик", казва д-р Влахова. 
 
Здравният секретар на Острова предупреди медиците да не разхищават предпазните средства. Властите смятат, че не е нужно пълно защитно облекло при контакт с всички заразени, а само при тези, които са интубирани и са в най-критично състояние. 
 
"Всеки ден се сменя статуса на болниците, всеки ден се сменя нашето защитно облекло. За момента се справяме, но не знам до кога", допълни д-р Влахова. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase