Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

15 200 полицаи на първа линия ще бъдат наградени с по 650 лв. Това прави около 10 млн. лв., съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС. Парите ще бъдат изплащани от днес.

"От вчера до днес 5 облекчения - отварянето на пазарите, махнахме "прозореца" днес (за влизане в София - бел. ред.), разрешихме имунизациите на бебетата, женските консултации и плановите операции", изреди Борисов.

Още по темата
Премиерът каза, че благодарение на мерките до днес сме задържали бавното покачване на заболелите. Той заяви, че редица мерки в другите държави ние не сме въвеждали, за да ги разхлабваме.

"Днес имахме Коалиционен съвет. За съжаление се катерим вече много стръмно - 40-50, големи групи започват да се разболяват", отбеляза той. Той напомни пътуването по Великден, като посочи, че според Щаба в края на седмицата се очакват много повече заболели от вируса.

Проблемът следващата седмица ще е и с медицинските работници, все повече се разболяват, прогнозира Борисов. Според него за следващите почивни дни няма да има толкова желаещи да пътуват, защото ще видят, че ситуацията се влошава и защото не е приятно висенето по опашките на КПП-та.

"Да, трябва да има санкции и се надявм, че ще има санкции по декларациите", посочи той, но допълни, че задачата на правителстото е "докрай да устискаме, да запазим живота на хората, където може да се работи, да се работи".

"Направихме максималното хората да не се усещат затворници", заяви той. "Хората искат да чуят, че този лош сън свършва, но аз като добър доктор, не мога да предпиша тази рецепта, тези, които искат да го направят, да си уморят хората", подчерта Борисов.

Премиерът съобщи, че се мисли за отварянето на парковете и планините, което е било обсъдено на Коалиционния съвет, но ако няма ръст на заболелите в края на седмицата. Това можело да стане по двама, без да сядат на пейките, с доброволци по планините, които да не допускат струпване. И със забрана на употребата на алкохол.

По думите на Борисов нищо не не сочи към момента да бъдем оптимисти, броят на заразените и починалите трябвало да ни говори друго.

Досега не теглим кредити, все още използваме възможностите, които сме си натрупали като мазнинка във Фискалния резерв, подчерта премиерът.  

Коментари Напиши коментар

327

Ахааа

преди 11 месеца

Значи за полицаи има по 650 лева на калпак допълнително, а за безработния, който преди това 30 години е плащал данъци, такси, осигуровки и т.н. има един гол ?!?! То, че си купуваш охрана е ясно ама какво правим като свършат парите които им раздаваш ?! Щото те ще свършат. Аз вече не ти давам пари. Безработен съм.

326

Сократ

преди 11 месеца

До баба Пенка

Не 200, а 15 200. Научете се да четете, моля!

325

Анонимен

преди 11 месеца

Тая мутра се кани да удължи извънредното положение, за да не отговаря на въпросите за корупцията, за далаверата ББР, Имко, фурмите, милиардите за "борбата" с коронавируса, за икономическото състояние на страната и хала на хората. И ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ за действителното състояние с епидемията и резил за Майтапчийски, който ламти за власт и пари и той и се влачи след бръмбара боко,който ще го отведе както всички, които му прислугват - да едно голямо, миризливо АКО! Докато приключи и държавата и нас