Снимка: БГНЕС
fallback

Постигнахме обединение местните производители да получат достъп до веригите. Запазват се принципите, по които веригите са си управлявали до момента. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на брифинг в МС.

Oще по темата
Танева обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов и с представители на различни сектори в земеделието чрез видеоконферентна връзка по повод постановлението за регионални продукти във веригите.

Всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни, няма нито една изключена верига от обхвата на това постановление, уточни тя.

Министърът посочи, че пандемията принуждава да се вземат мерки за минимизиране изхвърлянето на храна и фермерите от най-уязвимите сектори "да оцелеят".

Постановлението е било обсъдено след това и с представители на веригите, които бяха на съвместния брифинг. Първа мярка в него е създаване на "къси канали" за регионални доставки.

По думите й мерките са по няколко направления, но основното остава достъпът до българския потребител, а изборът е негов какво ще потребява. Освен това как да се намали щетата от намалената реализация заради това, че не работят ресторанти и хотели. Танева акцентира и на мерките през ДФЗ в подкрепа на производството.

Милена Драгийска, управител на Лидл, благодари на правителството, че е постигнато обединение около работещи мерки. Имаме общо разбиране за необходимостта по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител, нещо, което сме правили и досега, заяви тя.

По думите й в криза трябва да се отворят максимално много канали и мерки, затова такива са предложени на срещата днес.

Българските производители могат да са спокойни, тази подкрепа е изключително важна в този момент и поискахме от МЗХ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ, обясни Драгийска.

По думите й спор не може да има за това, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90% в млечните продукти, които се предлагат по рафтовете. Същевременно обаче трябва да се държи сметка, че налагане на ограничение за асортимент, който е изключително български, може да доведе до съответна мярка от държавите, които сега са представени във веригите. Това ще попречи на износа, който правим на български продукти в тези страни и ще доведе до ограничение на избора на българския потребител, предупреди тя.

Родна продукция е представени в магазините на веригата в 32 държави в 11 хил. обекта. Обемът на изнесените български стоки за 2018 г . е за 38 млн. лв, а за 2019 - 42 млн. лв.

Тя даде пример с агнешкото месо, като вече има списък с кланици, които ще го доставят. Същото ще бъде и за оранжерийно производство на зеленчуци, като ще се следи с кои производители вече се работи и как новите да предлагат своя продукция. Като мярка за подкрепа са предложени къси срокове за плащане към доставчици - 7-14 дни.

Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, заяви, че представителите му подкрепят българското производство и това ще продължи.

Георги Гърневски от "Метро" заяви, че постановлението на МС напълно съвпада по принцип със стратегията им за работа с български производители. Продукцията трябва да намери най-бърз път до магазините, коментира той.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

1

преди 4 години

Много си права,другарко танева,покрай българското,и малко фурми,да яде човек,не е лошо,нещастни герберски калинки,сте вие.

90

Имитация

преди 4 години

И какво направиха за българските стоки? Задължиха търговските вериги да имат щандове за български стоки. Но задължителен процент няма. Дали щандът е пълен, празен или полупразен, това е без значение - важното е да го има. И като махнем многото приказки, това е всичко.Днес в Тикволандия половин час по всички телевизии: БНТ, БТВ, Нова и дори и СКАТ от 12.00 до 12.40 (времето за новини) гледахме това от министър Танова и хора от търговските вериги. Без клиентски организации и производители.

89

сминдух енд чесън

преди 4 години

Почти сто процента от стоките в момента находящи се по рафтовете са купени от България ,друг е въпроса ,че нашенеца си иска привилегии ,с които е свикнал .

fallback