Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП Иван Ченчев коментира искането на левицата за връщане на петъчния парламентарен контрол в условията на извънредно положение пред Bulgaria ON AIR.

"Това е основен инструмент на опозицията. Той контролира властта. Това е основният мотив, поради който ние така настоятелно искахме парламентарният контрол да се завърне", заяви Ченчев.

"Въпрос, който преценява да зададе народен представител след сигнал на граждани, народният представител и ресорният министър, който идва да отговаря в парламента, ще бъдат само двамата в залата. Няма да се създадат предпоставки за нарушаване на мерките, които са предвидени от министъра на здравеопазването", добави още социалистът.

Властта не поставя всички въпроси на гражданите пред обществеността, смята Ченчев. Според него ролята на опозицията е да постави тези въпроси. От началото на извънредното положение броят на тези въпроси е 105.


"При един писмен въпрос народният представител в повечето случаи получава формален отговор от ресорния министър", обясни депутатът от БСП.

"Имаме информация, на която трябва да отговори министърът на здравеопазването. Защо на места има партиди с ваксини на БЦЖ по сключени договори с контрагенти? Тези ваксини не се доставят в момента, не се изпращат извън граница. Имаме само покупко-продажба на маски", посочи Иван Ченчев.

Няма да има квота за български храни в търговските вериги. Това бе решено на днешното извънредно заседание.

"Важно е българската държава да се бори за по-голяма субсидия за българските производители. Нещо, което говорим от трибуната вече 3 години в това Народно събрание. Защото няма как нашите производители да са равнопоставени на френските производители", отбеляза Ченчев.

"А как се спазва чистотата на въздуха в затворените пространства в хипермаркетите? В големите търговски вериги, каквато и дистанция да се спазва, въздухът, който циркулира от съответната инсталация, ако е заразен, тогава какво правим? Защо пазарите са затворени, а хипермаркетите не са?", уточни той.


Големите вериги реагираха остро срещу решението на правителството, според което е задължително да предлагат българска продукция в своите магазини. Критиката им е, че постановлението няма как да работи на практика. С него не се увеличавали българските стоки, а само се преразпределял пазарът между производителите.
Иван Ченчев коментира, че решението е закъсняло.

"Сега в извънредното положение ние можеше да имаме един действащ закон и тези неща да бъдат урегулирани отдавна. И да функционират в ползва на производителите и на всички страни", каза още депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase