fallback

Голяма част от шофьорите, които са закупили винетка, не могат да използват републиканската мрежа заради въведените ограничения за пътуване до областните градове.

Миладин Михайлов е шофьор от години. От месец обаче не може да пътува извън столицата. Причината са предприетите от държавата мерки в борбата с COVID-19. Миладин плаща винетката на автомобила си всяка година.

"Редно е да се направи това нещо, защото хората нямат вина. Положението е такова, че да трябва да се съобразяваме с всичко", коментира той.

Oще по темата
Според пътната агенция, купуването на винетка е плащане на право за движение по пътищата за определено време, а не за броят на пътуванията.

"Когато говорим за винетки или за тол такси, те преди всичко са държавни такси. След внимателен преглед на всички текстове в закона за извънредното положение се вижда, че той по никакъв начин не отменя плащането на държавни такси. В този смисъл не съществува хипотеза, в която дасе предоставя подобна възможност", каза проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

От началото на извънредното положение общо са закупени над 170 000 винетки. 85 000 - годишни, 50 000 - седмични и 35 000 месечни и уикенд винетки. За сметка на това трафикът по основните пътни артерии чувствително е спаднал. От пътната агенция отчитат спад с 27% по АМ "Тракия" и с 18 на 100 по "Хемус".

С 3% се увеличил трафикът по подбалканския път. Леките автомобили, които са влезли в страната са по-малко с 90%. По сметки на Европейския център за транспортни политики, над 32 млн. лв. грубо трябва да бъдат върнати от държавата на платилите винетки преди въвеждането на положението.

"Тук трябва да зададем един друг въпрос: Ще гарантира ли някой, че тези 32 млн. лв. ще бъдат инвестирани в по-качествена, по-добра и по-безопасна инфраструктура?", коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Чистофайко

преди 4 години

Влязъл, *** в магазина и си купил храна за цяла седмица, но след два дена станало така, че *** умрял. Брей да му се не види, как се прецака, че си купи за цяла седмица ядене.Друг вариант, не може да я изяде, тя мухлясва, *** я изхвърля, е, що, бе върни я там от, където си я купил! Извод-*** винаги ще мрънка, освен при вариант1!

107

П38

преди 4 години

А на платилите за зелена зона.ще им връщат ли пари...

106

Иван Бъчваров

преди 4 години

ИЗЛЕЗ СЕГА НЯМА ТАКЪВ ВИРУС ИМА ЛЪЖИ ПРОСТО ИЗЛЕЗ СЕГА ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ИЗЛЕЗ

fallback