Михаил Околийски. Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"България все още седи добре на фона на другите държави в пандемичната ситуация, но няма повод за оптимизъм. Скоростта на пандемията се засилва, това е тревожното“. Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на Световната здравна организация в България.

„Можем да си купим още малко време, да изпълняваме мерките, не просто да ги затегнем“, смята доцентът.

Oще по темата

Според него в България тотално липсва идеята за мултисекторно сътрудничество. „Не е само здравната система, която, ако се справи, всичко ще е наред. Новият модерен подход е здраве във всички политики. У нас се прави опит, смел опит от хората в Щаба и при конкретните действия“, каза Околийски.

По думите му не е достатъчно да сме в защита, да парираме епидемията, трябва да атакуваме. „Тази атака означава тестване на всички потенциално заразени хора. Тестовете са нужни, за да разберем истинския размер на епидемията, за да я контролираме“, смята Околийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Скептик

преди 4 години

С проследяването на контактите вече не можем да се справим. Трябва да се работи на статистически принцип. Затова трябват тестове. Строгостта на карантината трябва да се определя от броя преминали вируса. Най-лошият вариант е през Октомври да има преминали само 20-30%. Това оставя "матриал" за есенен пик. Не знам как мислят, но за мен това е логиката.

49

Вътко

преди 4 години

Много професори се показаха в последно време. Да почакаме и да видим Италия, може пък да наближават падащата страна на графиката, тоза ще значи, дори и при такова натоварване на системата, 1 месец е големия зор. Ако и днес има спад при тях, са 3 дни поред.

48

Кан

преди 4 години

Не е истина вече, че епидемията в България се засилва! В световен мащаб има къде,къде по-зле от нас... Поне за малко успокоение на всички, що се панират... Споко Господ е и в рая. Значи ако умрем болката ще е за малко... след това ще се радваме на вечността. Значи трябва да сме щастливи.

fallback