Снимка: БГНЕС

Според професор Генчо Начев, директор на столичната болница "Света Екатерина", България е пример за останалите страни в Европа, заради бързите мерки, които страната ни взе.

"Като мерки в България се справяме за момента добре, но като дисциплина все още има какво да се желае", заяви проф. Генчо Начев пред БНТ.

"Мисля, че се справяме добре. Доказателство за това е, че са ограничени случаите на болни с коронавирус – около 200. Това, което правим в България е пример за голяма част от останалите страни в Европа", допълни директорът на болница "Света Екатерина"

Според него няма място за тревога, че две от най-големите болници у нас – ВМА и "Пирогов" – са изчерпали за момента капацитета си да приемат нови болни от коронавирус.

Той смята, че системата на здравеопазване разполага с достатъчно легла и в други болници могат да се разкрият отделения.

"Няма недостиг на легла. Болниците трябва да вземат мерки. Най-напред трябва да се погрижим за екипите, които ще обслужват болните", посочи проф. Начев.

Той заяви, че в "Света Екатерина" са закупили всичко необходимо без да чакат държавата – специални облекла, тестове, маски и други необходими защитни консумативи. „Направили сме една карта от постъпването на пациента в болницата до неговото изписване. Направили сме клип, в който се показва как се събличат и обличат защитните облекла, как се интобира пациент. Чакаме днес или утре тестове за бързо разпознаване. Правим всичко това със средства собствени, не разчитаме на държавата“, подчерта проф. Начев.

Според него държавата трябва да отчете, че има болници, които не разчитат на нея. "Дълг не всички нас е да помогнем с каквото можем, включително и с това, че не разчитаме на държавната помощ", подчерта проф. Начев.

Той посочи, че е много високо е смъртността при хората с коронавирус, които имат допълнителни усложнения, защото не се лекува само инфекцията с вируса, а се лекуват всички останали системи.

Проф. Начев заяви, че в болницата са спрели всички планови операции вече втора седмица, но се извършват операции по спешност. Така за последните дни са излекувани четири инфаркта, извършена е съдова операция, поставен е пейсмейкър и др. „До края на извънредното положение не трябва да се планират планови операции, но всеки, който смята, че има нещо спешно трябва да постъпи“, категоричен е той.

Не съм привърженик на говорилнята, от много говорене няма полза, трябва да има действия, каза проф. Начев в заключение.

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 години

Много си ни е дабра дисциплината, оказа се. Българинът се е научил да оцелява през вековете. Никога не е можел да разчита на държавата си, и сега не го прави. Знае, че, ако се разболее,в болницата най-много да му помогнат да си отиде.

30

Анонимен

преди 2 години

Колко взима професорът за един преглед?

29

Радо

преди 2 години

Куца му е главата на този. Всеки народ, какъвто все по- малко сме трябва да има идентичност и да я съхранява а не конформизъм с армията напред по американски.