Снимка: БГНЕС

Заразеното с COVID-19 семейство е настанено за лечение в изолирана сграда към "Пирогов", обяви пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че спешната болница не е затворена и ще работи с пациенти.

Както е известно вече и в София има 2 случая на коронавирус - с положителни проби са 66-годишна жена и 74-годишен мъж. 
Още по темата
Кунчев обясни, че жената отива в "Пирогов" на собствен ход, след като се е почувствала зле. Колабирала е на входа на спешната болница. Наложило се е да бъде спешно интубирана.
 
"Установява се тежка пневмония, която има характеристиките на коронавирус, взима се проба. Много бързо стават резултатите, защото тестът е направен в София. Така започнахме да разплитаме кълбото", каза Кунчев и допълни, че след това е тестван и 74-годишният ѝ съпруг, който също е бил в болницата.
 
По думите на Кунчев близките на семейството са хоспитализирани в болница и се чака резултат. Общо 89 души са били контактни със заразените, сред тях е медицинският персонал и пациенти в "Пирогов".
 
Ангел Кунчев уточни, че се е наложило за кратко болницата да прекъсне работа, за да може заразените пациенти да бъдат преместени в отделна сграда. Той заяви, че всички, за които има съмнения, ще бъдат настанени там.
 
"Тя е отворена, има и пациенти и персонал. София не може без „Пирогов“. Не обмисляме да прекратяваме дейност, но моля гражданите да се съобразяват и да го търсят само при нужда, с оглед да не се претоварва системата", каза д-р Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase