Снимка: БГНЕС

След като бяха потвърдени първите два случая на коронавирус в най-голямата спешна болница в страната, "Пирогов" ограничи достъпа на пациенти.

Двамата заразени са настанени във вътрешното отделение на болницата, което е затворено. Цялата болница е изолирана, а пациенти не се приемат. Вътре тече преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях, съобщава БНР.

Още по темата
От Окръжна болница съобщиха, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгарания и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

При искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, за 72 часа може да се преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Кметът Фандъкова призова гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена.

При вирусни симптоми, първо се обадете на личния си лекар и изпълнявайте стриктно неговите указания. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция. А граждани, на които е наложена карантина, стриктно да я спазват.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани. Фандъкова призовава още столичани към спокойствие и да се информират от официалните източници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase