Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да няма медицински маски у нас, но според председателя на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов по-сериозният проблем, който може да възникне е с недостига на лекарства.

Той смята, че е закъсняла мярката за забрана на износа на маски и на други медицински консумативи, които са необходими сега при усложняващата се ситуация с разпространението на COVID-19.

Още по темата

"Например ние бяхме намерили  - и в момента още по нашите аптеки има някакво количество маски, и ги пуснахме, гледахме и да са на приемлива цена и веднага на същия ден се опитаха да ги изкупят от всички наши аптеки - такива прекупвачи, които кой знае къде ще ги изпратят. Маските са само индикатор, защото има по-важни неща като лекарствата“, комнтира Костов пред БНР.

Според него е възможно да се появи липсва на някои лекарства по аптеките, тъй като голяма част от активните субстанции се произвеждат в Китай.

"Активните субстанции се произвеждат в много голяма степен в Китай. Например Китай за миналата година е произвел за 71 милиарда долара активни субстанции за лекарства, което е страшно много. Може да си представите - дори в Индия, която е вторият по големина производител на лекарствени субстанции, на активни вещества за лекарства-  дори там изпитват недостиг в момента и даже има списък в Индия с такива лекарства, до които има затруднен достъп", обясни Костов.

Той допълни, че се обсъжда и в Европа, и в Америка да се намали тази зависимост, но това е дълъг процес.

"Дистрибуторите са тези, които се занимават с вноса на тези лекарства. Така че ние сме изцяло зависими от това какво се внася", каза още експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase