Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Медицинските сестри отново са в стачна готовност. Те разпънаха палатки пред Министерството на здравеопазването и искаха да видят какво е прието в Националния рамков договор за догодина.

Националният рамков договор 2020-2022 е подписан между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз в Министерството на здравеопазването, съобщи пресцентърът на МЗ.

Още по темата
В изпълнение на ангажимента, който е поет на среща в МС с протестиращи медицински сестри, здравният министър Кирил Ананиев е обяснил, че Националният рамков договор вече предвижда не по-малко от 50 процента от приходите, които има лечебното заведение, да отиват за разходи за персонал.

Законовите изменения вече са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на заседанието в петък, е съобщил Ананиев след подписването на документа.

Като пример Ананиев е посочил, че ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80 процента, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6.

Здравният министър е дал и друг пример: ако медицинската сестра взема 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като е уточнил, че и при двете суми говорим за "не по-малко".

Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.

Към момента около 90 процента от държавните болници вече са покрили началните основни заплати по Колективния трудов договор /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има уверение, че при тези правила и при увеличените приходи, които ще имат от болничната дейност, ще постигнат нивата, заложени в КТД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар