fallback

Криза и недостиг на кадри има във всякакви професии, най- вече за средно квалифицирани кадри. Обмислят се по- задълбочени начини за привличане на работници. "Инвестира се и се мисли за средносрочни мерки, така че пазарът да отговори, като дуални форми на обучение, в които работодателите си партнират със средни училища", коментира Капка Стойкова- основател на Development Zone; коуч и консултант в областта на човешките ресурси, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Алтернативните варианти на българския бизнес са в това да се огледаме къде има свободни ниши, да анализираме нуждите и търсенето да стане по-целенасочено", добави Стойкова.

Според нея бизнесът трябва целенасочено да рекламира това, което търси, както и да развива работодателския си имидж.

Стойкова добави, че работодателите трябва да променят отношението си към служителите, за да привлекат и задържат нови такива.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 години

До 23,Каква преквалификация? Сервитьор да става ИТ? То е пълно с такива, ама нека сме честни доколко стават за нещо с един курс или "виШо"... Основно, средно, висше постоянно западат. Вече дипломата не значи да знаеш повече от 2-3 определения. Да ти дават по 5000, за да се учиш с години, ли е твоята идея? Че и сега на обяви има по 50-60 кандидата. От тях може и 1 да не става грам да се учи. Пример- за дентален асистент 20 продавачки, 10 секретарки, 20 сервитьорки и разни като приемчик в сервиз

38

Анонимен

преди 4 години

До 33,Япония е друг свят. Няма млад да иска заплата като колега с 10г стаж, уважава се опита, ясно се знае, че с опит се расте- чирак, майстор, бригадир... Страната е пълна с С позиции на хора, които са почнали като чираци. Няма как да пуснеш в гугъл "как се прави..." и да си "специалист" като при тукашните млади... Та не е точно до фирмите там, а до възпитание да уважаваш труда и опита и на всяка цена да даваш най-доброто. Японците по закон имат право да спрат продажба, ако няма да е качестве

37

Анонимен

преди 4 години

Все още се справят с недостига на кадри, защото има още работещи хора на 50+ години. Много скоро обаче ще настъпи краят на гаврата с труда на българина! Децата ни няма да се върнат, внуците няма да дойдат, а ние няма да простим!

fallback