Снимка: Bulgaria ON AIR

В началото на зимния сезон Европа може да се сблъска с нова газова криза. Причината е спор между Русия и Украйна за срока на договора за транзитиране на синьо гориво. Русия иска той да бъде само за една година с надеждата, че ще заработи нов газов коридор, а Украйна иска да си гарантира приходи от транзитни такси за по-дълъг период.

Още по темата

Не закъсняха и предположенията, че ако спорът не бъде решен до края на месец декември, може да се окаже, че от януари 2020 г. половин Европа ще остане без нови доставки. А според някои експерти България щяла да е една от най-засегнатите страни наред с Румъния и Гърция.

"Каквото и да се случи България ще има необходимите количества газ. В момента втората тръба на "Турски поток" се запълва. Тестовете минават успешно, което означава, че страната ни е в пълна готовност още от 1 януари 2020 г. да започне да получава доставки от нея", коментира по Bulgaria ON AIR eнергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той отбеляза още, че освен това от догодина Румъния става нефтен износител на газ.

"Досега имаше проблем с интерконектора. Компресорната станция на територията на северната ни съседка обаче вече функционира. А това от своя страна се явява добра възможност за България, тъй като той е запълнен на макс", посочи Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase