Марош Шефчович. Снимка: Европейска комисия

Преговорите между Русия и Украйна за доставките на газ за Централна и Източна Европа приключиха без резултат в Брюксел в понеделник. Сегашното споразумение за транзита на руски газ през Украйна изтича на 31 декември.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничи между страните, съобщи след разговорите, че ако съгласие не бъде постигнато преди края на годината, ще се търси временно решение с търгове на газ, които да осигурят количества до юни 2020 г.

Шефчович увери, че украинските и европейски газови хранилища са пълни на 90-96% и че няма опасност от спиране на газа. България е една от страните, които изцяло разчитат на руския газ, доставян през Украйна за своите нужди.

“Разочарован съм от днешния резултат. Бях подготвил срещата така, че ако имаше политическа воля от двете страни, да има напредък да се разберем за принципите за бъдещите транзитни доставки”, заяви Шефчович след проведения в Брюксел четвърти кръг от преговори между енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Орзел и в присъствието на шефовете на “Газпром” и на украинската “Нафтогаз”.

“Предложенията, които направих, бяха приемливи за украинската страна, но за съжаление руската делегация не бе готова засега да направи същото”, заяви Шефчович.

Русия е обвързала сключването на ново споразумение за транзита на природен газ с подновяване на покупките от Украйна, която престана да купува газ от Русия след анексията на Крим и Севастопол. Освен това Москва иска отстъпки от Украйна по решението на Стокхолмския арбитраж, което Русия оспорва. “Газпром” трябва да плати глоба от 2,56 млрд. долара за монополно положение.

Киев и Москва ще се срещнат с посредничеството на Европейската комисия отново през ноември, за да се опитат да решат проблема.

ЕС настоява бъдещият договор да бъде сключен според европейските стандарти и по нова методология за цените. Той трябва да е със срок от поне 10 години, като включва споразумение за минимални количества на доставки. Днес Русия е поискала договорът да е по-кратък, за да не се обвързва с фиксирани цени, ако стойността на природния газ поскъпне.

Стратегията на Русия беше да прекъсне транзита през Украйна като снабдява Европа с газ през газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”. И двете съоръжения обаче се бавят и няма да са готови към началото на 2020 г, както се планираше, за да заместят украинските тръби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase