Снимка: Dnes.bg

Увеличават се желаещите, които искат да служат в Българската армия, похвали се ресорният министър Красимир Каракачанов във Велико Търново, където участва в тържественото честване на Празника на военния университет.
 
Според него резултатите от кампанията "Стани войник" са добри.

Още по темата
За първите девет месеца на 2018 година в армията са постъпили 325 войници, през тази година за същия период са 602-ма, т.е. почти двойно, подчерта Каракачанов.

Той уточни, че през следващите години ще бъдат търсени и други форми, с които да се популяризира войнишката професия, сред тях са по-голяма активност на военните окръжия, както и въвеждането на военното обучение в по-разширена форма в средните училища.

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат доброволна военна служба ще дадат възможност на повече хора да изберат тази професия, посочи още Каракачанов, цитиран от БТА.

Министърът отбеляза, че в средното образование трябва да има практически обучения, свързани с воинския живот, както и разширено изучаване на военна история, а за да стане това, е нужно разбирателство с Министерството на образованието.

В програмата за управление на правителството е заложено въвеждането на доброволна казарма, каза Каракачанов. Той прогнозира, че около няколко хиляди човека биха се възползвали от възможността доброволно да получат военно обучение.

Предвидени са три модула от по три, шест и девет месеца доброволно военно обучение, което като базова подготовка ще дава възможност на всеки желаещ веднага да постъпи в армията.

Каракачанов смята, че промените в закона ще бъдат приети в началото на следващата година, а за прилагането им ще бъдат осигурени като начало 4 милиона лева за обновяване на базата и обезпечаване на хората, които ще провеждат обучението.

За трета поредна година в бюджета за отбрана са предвидени средства за увеличаване на заплатите с десет процента и за новопостъпващите военнослужещи, каза Каракачанов и допълни, че това са част от мерките за преодоляване на недокомплекта в Българската армия. Той изрази надежда в обществото да има консенсус за възстановяването на задължителната военна служба.

До средата на следващата година трябва да бъдат сключени договорите с фирмите, които ще доставят 150 бронирани машини за пехотата на стойност над два милиарда лева, както и за два многофункционални патрулни кораба за флота на стойност 840 милиона лева, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase