Снимка: Bulgaria ON AIR

Фондация “Четири лапи” стартира международна кампания, насочена към кандидатите за Европейски парламент и алармира, че в ЕС има прпуски по отношение на хуманното отношение към животните. От фондацията призовават гласоподавателите да подпишат ангажимент, с който обещават да работят за подобряване на хуманното отношение към животните.

"Даваме възможност за изпращане на апел за социален ангажимент, да се покаже колко са загрижени българите и да се излъчат представители, които имат отношение към животните и да ги държим отговорни след това", заяви координаторът в отдел "Програми" на фондацията Диана Тотинска в ефира на "България сутрин".

Тя изрази разочарованието си, че много инициативи не са срещнали очакваната подкрепа в Европейския парламент. Тотинска даде пример с внесени над 1 милион подписа срещу клетъчното отглеждане на животни. Въпреки първоначалния ангажимент на Европейската комисия да предложи законодателство за забрана на клетките до края на 2023 г., такова не е инициирано, стана ясно от думите на Диана Тотинска.

Цветелина Иванова, също координатор на проекта, допълни, че лесно може да се види кои кандидати за евродепутат подкрпя инициативите за защита на животните и да ги подкрепят, ако искат. "През миналия мандат трябваше ЕК да излезе с няколко предложения за транспорт, отвеждане, умъртвяване и етикетиране на животни и животински продукти. Имаше две предложения в края на м.г., но дори и те имат пропуски", допълни Иванова.

Тотинкса и Иванова допълниха, че Европа е на второ място по производство на ценни кожи след Китай. "Нужна е задължителна идентификация в целия ЕС, в момента това зависи от конкретната държава. Трябва да има синхронизирано законодателство и осигуряване на проследима търговия и ясен произход на животните", каза още Цветелина Иванова.

От "Четири лапи" призовават и за въвеждането на позитивен списък за домашни любимци - кои животни могат да бъдат отглеждани като домашни любимци. Дадоха пример как миналия месец от апартамент в Словакия са изведени 3 тигърчета, отглеждани като домашни любимци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase