fallback

Хакери атакуваха Instagram профила на поредната знаменитост - този път на футболиста Валери Божинов стана тяхна жертва. Какво да правим, ако ни се случи нещо подобно и трябва да ли да плащаме откуп?

Над 60 хиляди последователи е имал футоблистът в хакнатия си профил. Проверка показа, че в момента съдържание в него няма.

Oще по темата
Според експертите хакерите са всеядни - не подбират и нямат претенции. Те атакуват наред всеки един профил с идеята, че всеки има някакви тайни, всеки има желание да запази сигурността си и в един момент е склонен да плати определена сума пари като обезщетение.

А тайните не се крият в това къде сме ходили и какво сме яли, а в чатовете и снимките, където е секретната лична информация.

Препоръчително е да не плащаме откуп за откраднат профил, дори при заявено желание за преговори от страна на пиратите. Не трябва да плащаме и с виртуалната валута биткойн, която е непроследима, съветват експертите по киберсигурност пред Bulgaria ON AIR.

При изнудване в интернет може да се обърнем към полицията или към отдел Киберсигурност на ГДБОП, както и към сайта, в който е регистриран профилът ни, тъй като голяма част от социалните мрежи имат алгоритъм за действие при подобни ситуации при легитимация от наша страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

анонимен

преди 4 години

Инстаграм - много елементарно

8

Анонимен

преди 4 години

Можем да се предпазим, като не си слагаме за парола "малко коте"

7

Анонимен

преди 4 години

Край,тия лоши хакери му съсипаха кариерата.Тъкмо беше тръгнал нагоре.

fallback