Хакери атакуваха Instagram профила на поредната знаменитост - този път на футболиста Валери Божинов стана тяхна жертва. Какво да правим, ако ни се случи нещо подобно и трябва да ли да плащаме откуп?

Над 60 хиляди последователи е имал футоблистът в хакнатия си профил. Проверка показа, че в момента съдържание в него няма.

Още по темата
Според експертите хакерите са всеядни - не подбират и нямат претенции. Те атакуват наред всеки един профил с идеята, че всеки има някакви тайни, всеки има желание да запази сигурността си и в един момент е склонен да плати определена сума пари като обезщетение.

А тайните не се крият в това къде сме ходили и какво сме яли, а в чатовете и снимките, където е секретната лична информация.

Препоръчително е да не плащаме откуп за откраднат профил, дори при заявено желание за преговори от страна на пиратите. Не трябва да плащаме и с виртуалната валута биткойн, която е непроследима, съветват експертите по киберсигурност пред Bulgaria ON AIR.

При изнудване в интернет може да се обърнем към полицията или към отдел Киберсигурност на ГДБОП, както и към сайта, в който е регистриран профилът ни, тъй като голяма част от социалните мрежи имат алгоритъм за действие при подобни ситуации при легитимация от наша страна.

Коментари Напиши коментар

9

анонимен

преди 3 години

Инстаграм - много елементарно

8

Анонимен

преди 3 години

Можем да се предпазим, като не си слагаме за парола "малко коте"

7

Анонимен

преди 3 години

Край,тия лоши хакери му съсипаха кариерата.Тъкмо беше тръгнал нагоре.