Обезлюдяването е резултат от много ускорената модернизация, комбинирана с отворения пазар на труда и масивната миграция, коментира социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

Той коментира доклада на ООН, според който до 30 г. България ще загуби 1/4 от населението. Страната ни е сред десетте държави с най-бързо намаляващо население в света.

Според него хората избират да живеят в града, да живеят по модерен начин.

Още по темата

Той обаче смята, че процесът на купуване на имоти в селата ще се засилва. Антропологът уточни, че връщането към красивите селски райони е по-скоро форма на туризъм и нещо като паралелен живот, а икономиката остава в града.

"Трябва да си свързан с някоя мрежа, която е модерна, за да си позволиш лукса да живееш в природна среда", допълни той.

Александров е на мнение, че една от основните характеристики на  модерните семейства е, че ценят повече индивидуалните успехи.

"Избират да раждат по-малко деца, по-късно през живота си и да инвестират в тяхното образование. Този процес е на вълни. Първо в българското население, преди 50 години в турското, и в момента в ромското", обясни социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров коментира, че в такава ситуация въпросът за "демографската пустиня" трябва да се разглежда в нова перспектива - например хубаво ли е да живееш на широко или не.

"Възможността всеки да има по половин село е нещо, което може да си позволи само аристокрацията", посочи експертът.

Той сподели, че все повече български мигранти заделят спестяванията си, за да могат на стари години да се върнат в селата и това е тенденция, която се наблюдава и по света.

"Здравословно-консервативната тенденция, която набира сили в България, е индикация, че тази общност няма намерение да изчезва", заяви за финал Александров.

Коментари Напиши коментар

172

Анонимен

преди 3 години

За какво обезлюдаване говорите? ББ каза, че хората са почнали да се връщат. Фалшива новина!

171

Зозо

преди 3 години

До 2050г. щяло да намалее населението с 25%. Не знам дали ще е така, но с гаранция до тогава ще са изпукали всички дърти ***:)))))))))))))))))))))))))))))))

170

Пешо

преди 3 години

Този Харлан е псевдо интелектуалец като проф. Вучков. Написал е 2-3 книги пълни с безмислици и го канят по разни телевизии че все с нещо трябва да си запълнят посната програма.