Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

След протест на медицинските сестри, които искат по-високи заплати, от здравното министерство разпространиха позиция, в която напомнят, че правителството отпусна над 80 млн. лв. на областни и общински лечебни заведения от началото на годината досега.

Oще по темата
"Средствата бяха единствено за извършени дейности по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения, които попадат извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и чието финансиране от страна на МЗ е регламентирано със закон. Отделно НЗОК увеличи цените на някои клинични пътеки, като отблокира 50 млн. лв. от резерва си. С предоставените средства беше създадена възможност да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал, в това число и на професионалистите по здравни грижи", пише в позицията.

От МЗ уточняват, че ресорният министър не може да увеличава възнагражденията на медицинския персонал, а това е единствено в прерогативите на директорите на болниците.

"Това, което може да направи Министерството на здравеопазването, е да разработи правила за разпределението на разходите за персонал. По тази причина здравното ведомство изготви Методика за формиране на разходите за персонал и на работните заплати, която е препоръчителна за лечебните заведения. Тя беше предоставена на ръководителите на всички държавни, областни и общински болници. Първоначалният анализ на изпълнението на методиката показа, че в някои болници предпочитат да повишат основните заплати и така размерът на възнаграждението да доближи заложените параметри в Колективния трудов договор", пише в позицията на министерството.

В нея се допълва, че в други болници ръководствата на лечебните заведения и самият медицински персонал избират увеличение на основните заплати с по-бавни темпове, а по-голяма част от средствата да се предоставят под формата на ДМС, тъй като така се стимулира персоналът, който изнася най-голямата тежест в лечебния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

до 23

преди 4 години

На сметка са в Габрово ги перат на тепавиците на Етъра и няма разходи за ток и препарати.Само 2 мармота хвърлят бельото в тепавицата и после го вадят.Яко,а?До скоро и от Видин там праха-само транспорта излиза солено!

20

odpo

преди 4 години

Заради тези некадърници в МЗ няма да има кой да ни превърже, няма да има кой да ни прегледа, няма да има кой да ни помогне при спешност... СЪСИПАХА Я ТАЯ ДЪРЖАВА!!! Ботев и Левски се обръщат у гроба заради ГЕРБ БСП/БКП и ДПС!!!!! СРАМ МЕ Е ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА!!! СРАМ МЕ Е!

19

Анонимен

преди 4 години

Факт е, че от множество далавери с клинични пътеки и лекарства, а също и понеже са си писали космически заплати и премии има директори на болници, по-богати от банкерите.Има ли начин да се провери как става това, особено в пред фалтни болници?Има ли държава, съд, затвор, справедливост?Защо държавата си измива ръцете с тези директоири, които са и угодни, щом не им се бърка в далаверите?

fallback