Снимка: БулФото

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протестиращите медицински сестри в Стара Загора, които продължават да настояват за достойно заплащане и подобряване на условията на труд.

Протестиращите искат основното им възнаграждание да се равнява на две минимални работни заплатии, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

"Аз съм сигурна, че тези протести ще продължат, докато бъдат удоволетворени справедливите искания на медицинските сестри и на медицинските специалисти", убедена е Манолова.

Още по темата
Тя коментира и твърденията на част от протестиращите, че върху тях е оказван натиск и че са подлагани на заплахи за уволнение.

"Недопустим е натискът, който ръководители на лечебни заведения продължават да оказват върху медицинските сестри, да не протестират. Питам аз, в кой век живеем, нормално ли е уж в демократична България, 30 години след промените, да се питаме имат ли право медицинските сестри да протестират или нямат право", попита обмудсманът.

От канцеларията на Манолова твърдят, че доказателство за натиск е фактът, че една от организаторките на протеста е получила телефонно обаждане от отдел "Личен състав" на болницата, в която работи, в което е била информирана, че ще бъде командирована от клиниката по ортопедия в инфекциозно отделение.

"Това е пълно безобразие, защото макар и формално да е спазен законът, на всеки е ясно, че това е наказателна акция и знак за предупреждение от страна на ръководството на болницата. Това е начин да бъде пристисната в ъгъла и да се потушат опитите за протест и промяна на тежкото положение", категорична е Манолова.

Омбудсманът подчерта, че исканията на протеста не са политически, а съсловни и професионални, и всеки опит да бъдат пристикани трябва да бъде осъден.

"Този протест не е само за заплатите на медицинските сестри. Това е протест, който е и за нас пациентите. Това е протест и за лекарите. Това е протест за цялата здравна система. Това, което те искат, са реформи в здравната система, които да са в полза на гражданите и на всички работещи в сектора“, отбеляза Мая Манолова.

Тя изтъкна, че гнева на медицинските работници е в резултат на неизпълнени обещания на Министерството на здравеопазването, което демонстрирало отказ от реформи и желание да се разрешат проблемите в системата.

Мая Манолова допълни, че утре, 12 юни, от 15.00 часа ще отиде и в столичната болница "Токуда", защото върху медицинската сестра Мая Илиева - лицето на протестите, също е оказван натиск.  

Междувременно името на Манолова беше замесено като евентуален кандидат от страна на БСП за предстоящите кметски избори през есента. Омбудсманът заяви пред bTV, че засега няма да коментира номинацията, направена от софийската централа на социалистите, а и не била водила разговори в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase