Снимка: Pixabay

Андрю Маккормак идва в България като част от мисия на европейската гранична агенция.

За франкфуртският полицай това било разширяване на хоризонтите. Той прекарва в страната ни два месеца, като част от контингента на Фронтекс. Но вместо на екшън по границите ни, Маккормак се наслаждавал на прекрасната ни природа, отбелязва франкфуртският вестник Frankfurter Neue Presse.

Най-важно в мисията на германеца било да наблюдава външната граница на Европейския съюз с Турция.

"Във Франкфурт сме свикнали с повече събития“, казва мъжът.

Той помагал на българските си колеги като проверявал хора по границата, тъй като в момента в региона не се случват много събития. Няма скрити мигранти в автобуси, нито такива, които преминават ограниченията нелегално. Вместо това, Маккормак е изумен от разнообразната природа в България.

"На всеки 20 метра притичваше животно - диви коне, гущери, змии, хищни птици, елени. Това беше наистина красива, недокосната природа“, казва Маккормак.

Фронтекс все още се изгражда и трябва постепенно да се укрепва. До 2021 г. в услугата на агенцията ще има 5000 спешни служби. Тъй като европейският орган няма собствени външни гранични полицаи, те се предоставят от държавите-членки на ЕС, включително тези, които, като Германия, нямат непосредствена външна граница на ЕС, припомня вестникът, цитиран от агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase