Бездимните цигари вече са на пазара у нас повече от година и по подобие на останалия свят се радват на голяма популярност сред пушачите. Някои потребители казват, че се чувстват по-добре, след като са заменили оригиналните тютюневи изделия, но тази седмица СЗО предупреди, че бездимните устройства за пушене и електронните цигари не са по-малко вредни от обикновените.

Още по темата
Д-р Гергана Гешанова от организацията "Живот без тютюнев дим" и пулмологът д-р София Ангелова коментираха в студиото на "България сутрин", че независимо дали е бездимна или електронна, цигарата си е цигара и пак е вредна.

"Докладът на СЗО е изключително коректен. Той показва техните изследвания, но показва и независимите. Една част от токсичните вещества са в по-ниски количества, но има други токсични вещества, които ги няма в обикновените цигари. Какъв е ефектът от тези вещества, трябва да минат години, за да се види", посочи д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

Пулмологът д-р София Ангелова пък допълни, че всеки организъм реагира по различен начин на смяната на цигарите и обясни, че няма как да са правени клинични проучвания, за да се докаже точно колко са вредни алтернативните видове цигари, но подчерта, че те също отделят токсини.

"Ние нямаме клинични и дългосрочни проучвания, само споделяме нашите наблюдения", допълни тя.

Експертите посочиха, че към този момент само рязкото вдигане на цената и стряскащите картинки са подействали като мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase