Снимка: Pixabay

Учени от Австралийския национален университет установиха, че тютюнопушенето ежедневно убива около 17 души в страната, които умират вследствие на свързани с вредния навик сърдечни пристъпи, инсулти и увреждания на сърдечносъдовата система, съобщи Юрик алърт.

Широкомащабното 7-годишно изследване е обхванало 190 хиляди пушачи и непушачи. Оказало се, че ежегодно вследствие на вредния навик умират над 6400 австралийци. При това всяка година в болници вследствие на тютюнопушене постъпват над 11 000 души, т.е. ежедневно се регистрират 31 хоспитализации, пише БТА.

Специалистите заключили, че ако пушач се откаже от цигарите, преди да е навършил 45-годишна възраст, рискът за него от сърдечносъдови болести намалява с 90 на сто.

По думите на учените, за пушачите рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести е 3 пъти по-голям, отколкото за хората, които никога не са пушили.

Освен това за пушачите рискът от сърдечен пристъп, инсулт и сърдечна недостатъчност е 2 пъти по-голям, а от развитие на гангрена - 5 пъти по-голям.

Коментари Напиши коментар

19

Друго убива

преди 1 седмица

Преди 10 дни си правих ЕКГ (профилактичен преглед - джипката настоя) и сърцето ми съвсем не е убито; в наши дни няма и много време за пушене - е, кво пафкане беше като играехме бридж в общежитието! Обаче по-важно е какво ядеш; и по колко

18

ЧИТАТЕЛ

преди 1 седмица

Не е важна продължителността на живота.
Важно е произведението , качество по продължителност.
когато единият множител е малък, ясно е какво става....

17

Анонимен

преди 1 седмица

Пушете трева.