На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим. По повода Здравното министерство, Столичната община и Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" организират безплатни тестове за пушачи.

Кампанията се провежда в три града в страната - София, Благоевград и Враца. Всеки желаещ ще може безплатно да отиде на преглед за състоянието на белите си дробове.

Статистиката сочи, че около 1 милиард са пушачите на планетата. Данните показват, че в развитите страни се наблюдава спад на пристрастените към тютюнопушенето.

По темата пред Bulgaria ON AIR говори пулмологът д-р София Ангелова.

"Отправям послание към всички пушачи да изследват белодробното си състояние, защото белият дроб е изключително важен орган в нашия организъм и изключително чувствителен към околната среда. А за съжаление водеща причина за белодробните заболявания е тютюнопушенето. Данни на изследване от 2009 г. са показали, че в тютюневия дим се съдържат 8400 отровни вещества", посочи пулмологът.

Тя допълни, че в България е много висока заболеваемостта от обструктивна белодробна болест.

По думите ѝ все повече хора доброволно се отказват от никотина.

"Болестните прояви при всеки човек започват различно. Това зависи от чувствителността на организма към тютюневия дим", отбеляза в "България сутрин" Ангелова.

Тя поясни, че за вредата от електронни цигари и други подобни приспособления не може да се каже със сигурност, тъй като все още няма достатъчно научни доказателства.

Час за безплатен преглед всеки желаещ може да си запази на телефон 070010126.

Д-р Ангелова апелира да се спазва законът за пълна забрана на тютюнопушенето, за да се ограничат пасивните пушачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase