Снимка: Архив
fallback

Електрическите тротинетки да се движат с максимална скорост от 20 километра в час, предлага Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Агенцията иска регулация за тези превозни средства в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства. Мотивът за това са няколкото инцидента с тях.

Оттам предлагат минимална възраст 14 г. за хората, които ползват тротинетки. Тогава обаче максимално допустимата скорост ще е 12 км в час до навършване на 16 г.

Ще има и правила за задължителните предпазни средства при управление на електрически тротинетки - каски и светлоотразителни жилетки, а може би и наколенки, но това подлежало на дискусия, казват от агенцията.

Другото изискване, е инфраструктура, по която ще се карат тротинетките. В някои държави те са забранени на велоалеи, казаха от агенцията. Ще се дискутира и дали да се въвеждазадължителна регистрация и застраховки за електрическите тротинетки.

През последния месец агенцията е направила преглед на европейския опит в тази посока, пише "24 часа". Подходът на страните членки е различен - в някои от тях се предполага, че са пешеходци и им е позволено да се движат по тротоари и велосипедната инфраструктура, докато в други това е напълно забранено.

Максимално разрешената скорост за тях също варира - между 18 км в час в Белгия, до 20 км в час във Франция и Германия. На места са въведени изисквания за регистрация, застраховка и задължителна минимална възраст на лицата, които ги управляват. В Дания правилата за движение по пътищата важат и за тротинетките, включително забраната за алкохол и наркотици.

Четири фирми - две български и две чужди, искат да започнат да предоставят под наем електрически тротинетки в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

До 27

преди 4 години

Ако искаш по-чист въздух по-добре дизелов, отколкото бензинов автомобил.Никой не казва, че автомобилите не замърсяват. Замърсяват, но в България малко замърсяват, пренебрежимо малко. Причините са ясни - малко автомобили с малък среден годишен пробег при малка плътност на населението.

26

До 24 Супер

преди 4 години

Зле си с сметките. Колко километра мислиш, че ще изминеш преди батерията да се скапе? Хайде виж колко лева ти излизат 100 км само от цената на тротинетката. Батериите на твоята тротинетка как влияят на екологията?

25

Чистия въздух

преди 4 години

До Анонимен 25Автомобилите и особено в България въобще не замърсяват.Това, че повечето са стари дизеляци с махнати катализатори, няма никакво значение.

fallback