Снимка: pixaBay
fallback

Русенска фирма въведе 4-дневна работна седмица. Експериментът е на управителя на консултантско дружество с цел да мотивира служителите си и да намали стреса на работното място. В същото време заплатите са останали същите. За служители възможността да имат три вместо два почивни дни е огромен плюс.

Oще по темата

След близо 50 години от въвеждането на сегашния класически формат в България - с 5- дневна работна седмица и 8- часов трудов ден - страната ни отново възражда идеята за удължаване на почивните дни за сметка на работните такива.

Законодателството у нас дава възможност за 14 начина на работа, но те не са познати и именно липсата на информираност прави идеята за 4-дневна работна седмица да изглежда толкова революционна, коментира бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара потвърди, че няма пречки такъв режим на работа да се осъществява в различните фирми. При въвеждане обаче на по-къса работна седмица трябва да се преценяви как да се приложи договореността между работодател и работник.

"Трябва да се съобразят много неща като осигурителната система, заплащането, дали добавената стойност на един работник към фирмата му позволява да се ползва подобна намалена работна седмица", обясни тя.

По думите ѝ трябва да се прецени дали във всяка конкретна сфера може да се правят промени в работното време.

"Работодателят има изключително широки правни възможности да променя едностранно режима на работното време. От тази гледна точка е добре това, което са направили в Русе, дори само, за да събудят интереса", посочи още Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че не трябва да се обвързва работното време на служителя с това на фирмата, защото в сферата на услугите се работи 7 дни, но конкретен човек може да ви е нужен за 4.

Двамата бяха категорични обаче, че една 4-дневна работна седмица би била много стимулираща производителността на хората.

Нейков дори го определи като изключителен инструмент, с който работодателят може да получи повече труд от работника за по-малко астрономическо време. За подобно нещо обаче е нужна добра преценка от страна на ръководителите как да се разпредели работата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Слави Стоянов

преди 4 години

Когато даден работодател си въведе 4 дневна работна седмица, а заплатите и осигуровките останат същите или по големи то дадената фирма ще си увеличи доходите с поне 30 процента. Тази прогноза, с факти, е на много по-интелигентни хора от мен. Има достатъчно информация по темата за който търси...

16

Анонимен

преди 4 години

"това може да се приложи в изкл малко сфери. работници които произвеждат на час опр. брой продукти по технологични причини как ще произведат необходимия брой за да изкарат необходимия приход като работят 4 дена по малко, а учител като ти преподаде с един урок по малко как ще те научи като с един урок повече.Това са утопии!" Ами проста логическа задача е това, просто ще се назначат повече хора! Общо взето машините произвеждат.

15

Анонимен

преди 4 години

До Трее се работи;)2Работникът, за разлика от чорбаджиятаима само своя труд, като багаж,и може с лекота да отиде да работив друга фирма, град или държава-а се опитай ти, да местиш бизнес, или да работиш без работници,особено ако имаш кофти репутация)Само си мислите, че сте богове!Не сте))))

fallback