Снимка: Reuters
fallback

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини според проучване на "Галъп Инернешънъл". Повече от една четвърт от запитаните не могат да определят дали са срещали такива или не, предава БНТ.

Проучването показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях - 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса "срещали ли сте фалшиви новини". След това в класацията сме ние.

Oще по темата

В България 26% от запитаните не могат да преценят. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия - 24%.

Сред страните от Балканите, България на практика е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците - цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от една трета от населението на земното кълбо твърди, че се сблъскват с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден.

Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 4 години

Aз пък съм се научил да разпознавам правилните коментари - това за политиката специално. Колкото повече минуси, толкова повече коментиращият е на верния път.

32

Анонимен

преди 4 години

До АнонименДЪ ПРОДЪЛЖЪ- В ЕВРОПА ЯДАТАТ ХОРА, ЕВРОПА НИ ВЗЕМА ДЕЦАТА ДА ГИ ДАДЕ НА ГЕОВЕТЕ,ТОЛСТОЙ- НИЕ ВЕЧЕ КУПИХМЕ ПОЛОВИН БГ....ЕВРОПА Е ФАЛИРАЛА, ТЯ Е РАЗБИТА, ЗАЩО ЕВРОПА ИМА ДВА ПАРЛАМЕНТА....

31

Анонимен

преди 4 години

ИМА ЕВРОСТАТ, НСИ, ЕВРОБАНКА, РОССТАТ И НАЙ ВЕЧЕ НА ЕДИН КЛИК РАЗСТОЯНИЕ- ТЪЙ ЧЕ ГА БАБА ВИ НИНОЙЦЪ И ЕЛЕНКЪ СИ ОТВОРЯТ УСТАТА ДА ХРАЧАТ- ОТВАРЯМ ИЗРЕДЕНИТЕ И ВИЖДАМ КАЛКО ЛЪЖИ СА ИЗХРАЧИЛИ- ЩО ОТВОРЯТ УСТА И ПОЧВАТ ФЕЙК И ЛЪЖИ.

fallback