Снимка: архив, БулФото

След продължилите през последните седмици парламентарни препирни за парите на партиите, най-накрая намаляването на партийната субсидия влезе в дневния ред на Народното събрание.

Още по темата
В началото на днешното пленарно заседание шефката на парламента Цвета Караянчева предложи актуализацията на бюджета да бъде първа точка за четвъртък.

Въпреки недоволството на БСП, депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и част от "Обединени патриоти" решиха със 124 гласа "за" намаляването на субсидията да влезе в дневния ред.

"Управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, това е недемократично. Не разбирам кое налага това бързане - защо толкова бързо и защо сега. На Председателския съвет тази точка не беше в дневния ред. Какво се промени от вчера до днес?", скочи соцдепутатът Драгомир Стойнев преди гласуването.

От ГЕРБ предлагат субсидията да падне от 11 лева на 1 лев. На това мнение са и "Атака" и "Воля". Другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" също смятат, че субсидиите трябва да се намалят, но не са съгласни, че 1 лев на глас ще бъде достатъчен за нормалното функциониране на партиите.

От ДПС настояват субсидията да бъде 0 лева, но да има отворено финнасиране на партиите от физически и юридически лица.

БСП пък категорично се противопоставиха на идеята за намаляване на субсидията на 1 лев, но така и не направиха предложение в какъв размер да бъде тя.

Намаляването на субсидиите трябваше да се разглежда още преди две седмици, но тогава поради липса на доклад точката отпадна от дневния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase