Снимка: Pixabay

88% от шофьорите по родните пътища са убедени, че са добри шофьори и не създават опасност на пътя. За сметка на това 58% от са твърдо убедени, че останалите шофьори на пътя са рискови водачи, става ясно от националното проучване Индекс за безопасно шофиране (Safe Drive Index).

Измерването на индекса се прави за втори път. Онлайн тестовете до сега са попълнени от 56 649 души и ще прдължи до октомври.

Още по темата

За седмица: Пътна полиция спипа над 200 пияни зад волана

Резултатите са сходни с тези от миналата година, когато водачите на леки коли бяха 46 000 и 89,6% от тях се обявиха за богове зад волана.

Със специална анкета тази година са включени шофьорите с категория за автобуси и камиони над 3,5 тона. 83,3% от тях си правят самооценка като добри шофьори. В теста има и специални въпроси, свързани с допусканите нарушения.

Проучването обхваща огромен брой хора и отклоненията при резултатите са много по-малки, отколкото при изследванията за политически нагласи, обясниха социолозите. В случая те са успели да “отсеят” две рискови групи.

Не е за вярване: Български бус с 66 дефекта се движи из Германия

Първата е наречена “спийдъри”, защото често карат с превишена скорост и обхваща около 16 % от анкетираните.

Профилът им е на мъже и жени до 34-годишна възраст, предимно от София. Те работят много и шофират коли над 180 к.с.

Втората група е на “нахалните” и е от около 5 %. Това са млади мъже с образование по-ниско от средното, готови дори да преследват и да се разправят с водача, който ги е засякъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase