Снимка: архив, Булфото

Гражданската отговорност за непослушните на пътя може да надхвърли 2000 лева. Това е възможно с въвеждането на системата Бонус- Малус. Сега новото ръководство на Комисията за финансов наздор преработва и скалата, и правилата за застраховката. Предвижда се тя да бъде по-скъпа за системните нарушители и по-евтина за изрядните шофьори, предаде bTV.

От комисията са категорични, че новите правила ще влязат в сила от следващата година, макар че в края на миналата бяха оттеглени след сериозно обществено недоволство. Тогава се предвиждаше нарушенията да вървят с автомобила, шофьора и собственика на колата. Сега обаче автомобилът категорично няма да наследява греховете на старите собственици.

Още по темата

Според старата скала тежките нарушения можеше да оскъпят задължителната застраховка до 400%. А отстъпките достигаха до 25%. Обмисляната нова скала не изключва възможността поскъпването да е и 700%, което при базова цена на застраховката около 300 лева означава - гражданската да е 2100.

Остъпките за изрядните също може да са по-големи. Те обаче не може да са равни на наказанията. Иначе системата няма да е финансово стабилна.

Нарушенията на пътя ще бъдат отчетени предимно на самия шофьор. Възможно е ако предоставим автомобила на друго лице, извършените нарушения от него да се пренесат и върху собственика. В комисията обмислят да има изключения.

"Много внимателно да се прецизират нарушенията. Основните трябва да бъдат нарушения за скорост, за алкохол - не трябва да има за неспазване на дистанция, за неправилно изпреварване, за обратни маневри", смятат експерти.

Специалисти се надяват, новата система да намали нарушенията на пътя с 10-15 процента, а от там да намалее и броят на катастрофите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase