Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Българин, избягал от страната заради инфлацията и невъзможността да се издържа, се връща като успял човек след две десетилетия в Съединените щати. Той разказва историята си в "Завърналите се с Петя Кертикова".

Асен Ковачев, работил в Google като софтуерен инженер и издигнал се до технически директор в една от най-големите компании за направа на видеоигри, избира България, където да бъде с човека на живота си и където да работи по следващата си цел - прокарване и осъществяване на идеята за децентрализация.

"В България все още разчитаме на подписи и печати в държавните институции. Тези процеси могат да се актуализират, например един цифров подпис е невъзможно да се подправи. Това, което разработваме, можем да си го представим като една операционна система, която се притежава от всички хора. Не институциите да разполагат с личните ни данни, а ние да им ги даваме само когато има нужда", споделя Асен.

Oще по темата

Преди 20 години той следва „Информатика“ в Софийски университет, но така и не е завършил. Първата му заплата в България се е равнявала на близо 10 долара на месец, с която можел да си позволи не повече от „една буца кашкавал“.

Това положение го накарало да напусне българия и през 2000 година той заминава за Съединените щати, за да прави видеоигри. Там остава 17 години.

След близо две десетилетия избира да се завърне в България и казва, че най-накрая е открил човека, с когото да сподели както живота така и работата си. В България го връща любовта, жената на живота му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

Анонимен

преди 4 години

Поредното винтче от ПР-машината на ГРОБ.

114

Асен е страхотен

преди 4 години

Познавам това момче от Студ. град 1997, не е мръднал, само отрязал дългата коса.Работеше денонощно и говореше надъхано за това, което прави, а мисля че създаваше нови библиотеки за Майкрософт и софтуер за обработка на музика. Идваше да спи на смени в 8ми блок, защото не е имал квартира.Радвам се, че се е реализирал професионално. Желая му щастие! Мога да кажа, че сега на 40 + започвам да се образовам в програмирането. Един е изворите на вдъхновението ми е неговият заразителен хъс от 1997г

113

От Мен да знаете

преди 4 години

Който се е завърнал в *** бяга пак на запад най много до 2 години. Статистика, братче!

fallback